Archieven

Categorieën

Meta

  • Home
  • Blogs
  • Ademhaling, meer dan alleen noodzaak

Ademhaling, meer dan alleen noodzaak

Ademhaling. Lang ben ik me er niet heel bewust van geweest. En al helemaal niet van hoe belangrijk een goede ademhaling is voor het goed functioneren van je lichaam. Natuurlijk wist ik dat je zonder te ademen dood zou gaan, maar dat is nog wat anders dan de invloed die het heeft op je gezondheid en energieniveau. 

Als ik daaraan denk zijn er twee ervaringen die me altijd zijn bijgebleven. Een aantal jaar geleden solliciteerde ik voor een traineeship bij de Gemeente Rotterdam. Het jaar daarvoor had ik ook gesolliciteerd, maar werd ik uiteindelijk afgewezen op basis van het rapport van de psycholoog. Ook dit jaar was ik goed door de verschillende onderdelen van het selectietraject gekomen totdat ik bij de psycholoog aankwam. Ik vertelde dat ik het jaar daarvoor ook gesolliciteerd had en waarom ik was afgewezen. Voor de beleefdheid vroeg ze nog wat ik gedaan had om aan die punten te werken, maar zij kon op basis van mijn ademhaling inschatten dat dit onvoldoende het geval was. Zij zag dat ik een korte en ‘hoge’ ademhaling had en dat dit een vorm van spanning is. Ik gaf nog aan dat ik dit altijd had, ook als ik thuis op de bank zat en dat deze spanning geen invloed had op mijn functioneren, maar het mocht niet baten. Nu een aantal jaar verder is mijn ademhaling veel dieper en vanuit mijn buik en begrijp ik wat zij destijds bedoelde. 

Rond dezelfde periode had ook de Ziekte van Crohn nog een grote impact op mijn leven. Ik was dan ook op zoek naar wat een positieve invloed had op het verminderen van mijn klachten. Via mindfulness kwam ik in aanraking met ademhalingsoefeningen en dan vooral gericht op een rustige en diepe ademhaling. Wanneer ik dit deed merkte ik dat de klachten minder werden. Hoe dat precies werkt en of daar ook wetenschappelijk bewijs voor is weet ik niet, maar door naar mijn buik te ademen ervaarde ik dat ik minder last had. 

Op wetenschappelijk vlak probeert Wim Hof aan te tonen dat zijn methode een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en dan vooral op het verbeteren van het immuunsysteem. Ademhaling speelt daarin een belangrijke rol. Daarbij heeft hij zich ook laten inspireren door eeuwenoude kennis en tradities uit onder andere Oosterse culturen. Erg interessant om kennis te nemen van zijn visie.

Zelf doe ik nu sinds een aantal maanden tien diepe ademhalingen zodra ik wakker wordt en vlak voordat ik ga slapen. Ik merk dat ik meer rust ervaar en ook over meer energie beschik. Ook probeer ik op dit moment uit om ’s ochtends een paar minuten de Bhastrika ademhaling te doen en te kijken wat het voor me doet. Juist omdat ik al ervaren heb welke invloed ademhaling heeft op mijn gezondheid wil ik me daar ook verder in verdiepen. Op dit moment ben ik dan ook het boek “Vital Force” van Rajshree Patel aan het lezen. Zij is een leraar van The Art of Living, een stichting die zich wereldwijd inzet om vooral stress te reduceren en gebruiken daar onder andere meditatie en ademhalingstechnieken voor. 

Ademhaling speelt voor mij ook steeds vaker een rol bij keuzes die ik maak. Wanneer ik merk dat mijn ademhaling niet meer vanuit mijn buik komt weet ik dat ik er spanning zit en dat ik me niet comfortabel voel bij een situatie of keuze. Als dat voor even is, is dat niet erg, maar het zorgt er wel voor dat ik mezelf nogmaals afvraag of ik dat echt wil en een bewustere keuze kan maken waar ik volledig achter sta. Wat voor mij ook een belangrijk teken is, is wanneer ik tijdens het ademhalen een hand op mijn buik leg en mijn buik ook voel meebewegen met mijn ademhaling. De buik zet dan echter niet uit bij een inademing, maar bij een uitademing, dus eigenlijk het omgekeerde van hoe het zou moeten. Herken je dit? Of ben je, je er nooit bewust van geweest? Voor mij is dat ook een heel duidelijk teken dat ik stress of spanning ervaar. Vaak is het niet iets concreets, maar speelt er iets waar ik me nog niet bewust van ben. Het is een goed signaal om mezelf de vraag te stellen waar die spanning vandaan komt en wat ik daar aan kan doen.

De ontdekking dat ademhaling invloed heeft op je gezondheid en hoe je, je voelt heeft me veel gebracht en is dermate de moeite waard om me verder in te verdiepen. Ben jij je bewust van je ademhaling en wat je kan doen om die te beïnvloeden? Zo nee, het is zeker de moeite waard om je er in te verdiepen en het te ervaren. Je hoeft er geen hele studie van de maken, maar kleine dingetjes kan je gewoon gedurende de dag toepassen.