Archieven

Categorieën

Meta

  • Home
  • Blogs
  • Eten, een manier om patronen te doorbreken

Eten, een manier om patronen te doorbreken

Een maand lang maar één keer per dag eten en tegelijkertijd nog goed functioneren? Als je me dit een paar jaar geleden had gevraagd had ik gezegd dat ik dat niet zou kunnen. In januari heb ik alles wat ik at op een dag in een tijdsblok van 2 tot 4 uur gegeten en de overige 20 tot 22 uur per etmaal niks. In dit blog deel ik mijn ervaringen.

Waarom?

De eerste vraag die je hier misschien bij hebt is, waarom in godsnaam? Waarom zou je dit willen en wat is het nut ervan? Er zijn opvattingen dat een periode vasten gezond is maar tegelijkertijd is er, zeker wat betreft de effecten op de langere termijn, weinig over bekend (Voedingscentrum). Hoewel ik de afgelopen twee jaar bijna iedere dag doe aan intermittant fasting, daarbij ieder etmaal zo’n 14 uur achter elkaar niks eet en me daar heel goed bij voel is dit voor mij niet de belangrijkste reden en ik heb ook zeker niet de behoefte me te mengen in het discussie over vasten. Ik zag het vooral als een mooie uitdaging voor een maand omdat ik benieuwd was naar de ervaring. 

De uiterwaarden van de IJssel

Intermittant fasting

Zoals gezegd heb ik de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met intermittant fasting (waarbij je regelmatig minimaal 12 uur achter elkaar niks eet, er zijn verschillende manieren hoe je dit kan toepassen) Ik ben daar eigenlijk bij toeval mee begonnen toen ik bij Aandacht voor Eten werkte. Door mijn werkritme lukte het me niet om tussen opstaan en beginnen met werken meer dan twee maaltijden te nuttigen. Hoewel ik soms tijdens of na het werken nog wel wat snackte was dit onbewust een manier van intermittant fasting. Hoewel het horecaleven veel elementen bevat die potentieel een negatief effect hebben op de ziekte van Crohn (alcohol, laat naar bed, hard werken) had ik hier geen last van, maar verbeterde het eerder. Uiteraard zijn er vele factoren die daarop van invloed zijn en zat er al een stijgende lijn in, maar het horecaleven en de andere manier van eten hadden in ieder geval geen negatieve gevolgen op mijn gezondheid. Wat ik in mijn geval echt ervaar is dat een periode van rust voor de darmen een positief effect heeft op de darmen. 

Meer energie

Een ander iets wat ik gemerkt heb is dat ik vaak meer energie heb als ik minder (vaak) eet (hangt uiteraard wel vanaf wat ik eet). Dat ik meer energie ervaar als ik minder eet, of dat eten energie kost heb ik ook regelmatig ervaren tijdens deze maand. Overdag voelde ik me meestal energiek terwijl ik na het eten juist vaak een ‘after dinner’ dip had en mijn productiviteit afnam. Mijn lichaam was het eten aan het verwerken en ik kan me goed voorstellen dat, dat in eerste instantie energie kost voordat het iets oplevert. Als ik mezelf weleens wat slapper voelde of trek kreeg kon ik dit vaak relateren aan wat ik ’s avonds gegeten had. Als je maar in een kort tijdsbestek op een dag eet moet je er over nadenken wat je moet eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit maakt je selectiever in wat je eet. Met bepaalde producten merkte ik dat ik de volgende dag eerder een honger gevoel kreeg. 

Wat geeft jou energie?

Een veel gebruikte opdracht om een balans te zoeken in je bezigheden is om een lijstje te maken van dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten. Daarbij moet je dan zorgen dat je  in je bezigheden een balans weet te vinden tussen taken die je energie geven en die je energie kosten zodat je makkelijker door de dag komt. Ik zou als signaal daaraan willen toevoegen dat als je veel bezig bent met eten je waarschijnlijk teveel dingen doet die energie kosten. Althans, wat ik tijdens deze maand merkte was dat het bezig zijn met dingen die energie kosten nog van een veel grotere invloed was op mijn honger gevoel. Als ik bezig was met dingen die ik echt graag deed, dan gaf dat zoveel energie dat ik nauwelijks met eten bezig was en dus ook geen hongergevoel had.  Op dagen dat ik meer bezig was met dingen die ik minder interessant vond ging ik eerder aan eten denken. Het eten was dan letterlijk het hoogtepunt van de dag waar ik een groot deel van de dag mee bezig was. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste wat ik geleerd heb. Bezig zijn met eten is voor mij een signaal dat de dingen waar ik mee bezig ben geen zingeving geven. Het is aan mijzelf om daar naar te handelen. 

Wat heeft het opgeleverd?

De afgelopen weken ben ik weer terug gegaan naar twee maaltijden per dag. Of ik heb overwogen om door te gaan met één eetmoment per dag? Nee, op dit moment niet, maar wie weet dat ik het in de toekomst nog eens ga doen. Wel probeer ik me meer bewust te zijn van wanneer ik trek heb. Dit betekent dat ik soms later eet, of soms ook helemaal niet als ik het op dat moment niet nodig heb. Ook probeer ik het hongergevoel als kompas te gebruiken voor mijn bezigheden. Als ik veel met eten bezig ben, geeft hetgeen waar ik mee bezig ben niet voldoende zingeving. 

Patronen doorbreken

Zou ik je aanraden om dit ook eens uit te proberen? Nee. Al is het alleen maar omdat ik dit toch op een bepaalde manier al had opgebouwd en dit voor velen waarschijnlijk te extreem is. Maar wat ik je wel zou willen meegeven is om een keer een maand anders te doen. Het kan in ieder geval geen kwaad. Het is maar een maand van je leven. Als het niet bevalt kan je daarna de rest van je leven weer hetgeen doen wat je daarvoor deed. Mijn ervaring is dat het doorbreken van een patroon zorgt voor ruimte, creativiteit en nieuwe inzichten die ervoor kunnen zorgen dat je als persoon groeit en je leven mooier kunnen maken. Steeds meer mensen doen af en toe bijvoorbeeld een alcoholvrije maand en daar hoor ik regelmatig positieve verhalen over. De keuze is aan jou. Wat houd je tegen om jezelf uit dagen en iets eens een maandje los te laten?