Archieven

Categorieën

Meta

Vluchtgedrag bij twijfel

Welk gedrag kan jij bij jezelf waarnemen wanneer je even niet doet wat je zou willen doen? Hoe besteed je dan je tijd? De afgelopen weken ervaar ik wat er dan bij mij gebeurd. Natuurlijk wist ik dat al, maar het was lang geleden. Ook de oorzaak kan ik duiden. Dat is namelijk twijfel over de te volgen richting die ik niet aanpak. In plaats daarvan ga ik ‘vluchten’ en laat ik me leiden door mijn gedachten in plaats van daar zelf de regie over te nemen. 

Tussendoor ook een dagje naar het strand

Het hoofd vullen

Ik ga dan allemaal dingen doen die ik normaal gesproken eigenlijk nooit doe. Zo heb ik de afgelopen periode veel tv programma’s gekeken, ga ik doelloos op youtube rondkijken, bezoek ik bepaalde (nieuws)pagina’s tientallen keren per dag, ga ik dingen uit mijn verleden online bekijken zoals mijn oude voetbalclub. Ik vul mijn hoofd met allemaal informatie die niet relevant is op dit moment en ook niet bijdraagt aan het onderzoeken van mijn twijfel. 

Valse verlangens

Veel van de dingen waar ik naar ga kijken zijn dingen uit het verleden. Ik creëer een soort van heimwee omdat datgene wat ik nu aan het doen ben mij geen voldoening geeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het zijn bij mijn oude voetbalclub, mijn studietijd, terugdenken aan mensen waar ik nu weinig of geen contact mee heb, de stad waar ik ben opgegroeid, maar ook bijvoorbeeld het spelen van Football Manager of andere dingen die ik in het verleden deed. Ik ga dan terugverlangen naar hoe dingen waren en of ik dat niet weer wil. Als ik daar echt over nadenk dan weet ik dat ik het niet wil, maar dat het slechts valse verlangens zijn. 

Onbereikbaar

Hoe ik weet dat ze vals zijn? Ten eerste omdat ik naar andere dingen verlang als ik in rust en stilte ben en mijn hoofd niet gevuld is met allemaal sentiment dat ik net heb opgezocht. Ten tweede omdat ik vaker ervaren heb hoe ik me voel als ik die dingen uit het verleden weer opzoek. Wanneer ik het nodig acht zoek ik dingen die ik nu niet in mijn dagelijks leven heb op. Bijna altijd is het ‘aanraken’ daarvan voldoende om te zien dat dit nu niet bij me past. In deze tijd liggen veel dingen echter stil waardoor ik dit niet kan doen en het onbereikbaar is. En onbereikbare verlangens kunnen hardnekkig zijn. 

Oplossing

Maar hoe kan ik daar weer uitkomen? Ten eerste zie ik deze periode als een leerzame periode. De ervaring van dingen doen waar ik niet gelukkig van word zorgt voor een grotere noodzaak tot verandering. Ten tweede door terug te gaan naar het hier en nu. De ‘prikkels’ uit te schakelen en gewoon te gaan doen waar ik op dat moment zin in heb zonder allemaal dingen te moeten doen. Wanneer ik dit doe merk ik gelijk al hoe goed me dit doet en dat de dingen dan vanzelf de goede kant op bewegen. Waarom ik mijn gevoel dan nog niet veranderd heb? Blijkbaar vind ik het voor nu wel even prima. Daarnaast heb ik ook gewoon teveel tijd, waardoor ik minder geneigd ben om deze goed te besteden. Wanneer ik meer tijd in de week vol plan wordt de overige tijd kostbaarder om goed te benutten. Naast het zoeken naar werk ga ik nu ook gewoon meer andere afspraken in plannen zodat de weken meer gevuld zijn. Hoe ik op zoek ga naar werk en welke keuzes ik daar in maak bespreek ik in mijn volgende blog. 

En jij?

Terug naar de beginvraag. Welk gedrag kan jij bij jezelf waarnemen wanneer je even twijfelt over wat je wilt doen? Het is het zeker waard om jezelf deze vraag te stellen en dit te onderzoeken. Op deze manier kan je jezelf beter leren kennen en daarop je gedrag aanpassen. En pas je, je gedrag dan niet aan? Dan is dat ook een keuze waar je zelf de verantwoordelijkheid voor moet nemen.