Archieven

Categorieën

Meta

Zoeken naar werk

Werken. Het is na slapen de activiteit waar je waarschijnlijk de meeste tijd aan besteed gedurende de week. Daarom is het belangrijk dat je dit invult op de manier waarop jij je tijd wilt besteden. Sta je hier weleens bij stil? En is hetgeen wat je nu doet hetgeen wat je het liefste doet? Of brengt het je daar een stap dichterbij? Na het reizen was het in ieder geval iets waar ik zelf mee geconfronteerd werd en waarbij ik ook weer stappen gemaakt heb in mijn eigen ontwikkeling en proces.

Twijfel/Loslaten

De vorige keer schreef ik over twijfel, het maken van keuzes en vluchtgedrag. De afgelopen weken ben ik actiever gaan zoeken naar wat ik wil gaan doen. Ik merk dat de ideeën daarover zich de afgelopen weken ontwikkeld hebben en dat ik daarom even gewacht heb met het schrijven van een nieuw blog. Hierbij blijft mijn einddoel staan, maar heb ik wel mijn ideeën over de route daar naar toe aangepast. Dat kostte tijd omdat ik die opvattingen de periode daarvoor steeds gevoed had, maar daar star aan vasthouden in de weg zit. 

Wat zoek ik?

Bij het zoeken naar werk hanteer ik twee criteria. Als eerste draagt het werk bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling voor waar ik uiteindelijk naar toe wil? En ten tweede, draagt het werk financieel bij aan waar ik naar toe wil? Bij de keuze wat ik uiteindelijk ga doen spelen deze criteria een doorslaggevende rol. Daarbij kan het zijn dat één van de twee een dermate grote bijdrage levert dat die andere in de uiteindelijke keuze niet of nauwelijks een rol speelt. Hierdoor weet ik dat ik het werk heel bewust kan doen en met volledige inzet. 

Nee durven zeggen

Wat ik wel al ervaren heb is dat nee durven zeggen en vasthouden aan mijn eigen criteria een positief effect. In mijn zoektocht kom ik steeds dichterbij een baan die voldoet aan mijn gestelde criteria. Natuurlijk was dat spannend. De eerste keer dacht ik, moet ik niet dankbaar zijn dat ik in deze tijd überhaupt iets kan vinden. Later dacht ik, ga ik nog iets anders tegenkomen dat beter voldoet aan mijn criteria. Nu besef ik dat ik daar volledig op kan vertrouwen en dat ik dan iets ga vinden waarin ik in vind wat ik zoek. En een werkgever heeft dan ook iemand die super gemotiveerd is. 

Scenario’s

Waar ik wel nog moeite mee heb is dat wanneer ik in gesprek ben over een baan is dat ik in scenario’s ga denken. Wat is er mogelijk als ik deze baan zou krijgen? Hoe ziet mijn week er dan uit? Ik doe dan aannames en stel voorwaarden voor mezelf als ik merk dat bepaalde behoeftes/wensen onder dreigen te sneeuwen. Daardoor maak ik het veel groter dan dat het daadwerkelijk is. Het gaat dan niet meer alleen om een baan, maar om hoe mijn leven er uit gaat zien. Ik moet dan even uitzoomen op de situatie en er van een afstandje naar kijken. Dan zie ik wat ik aan het doen ben in mijn gedachten en kan ik het weer veranderen tot de feiten. 

Terugblik

Als ik terugkijk op wat ik tijdens mijn zoektocht ervaren heb zijn er drie punten die mij het meeste zijn bijgebleven. 

  1. Door aan de slag te gaan kom je in beweging en dichter bij je einddoel, ook al weet je nog niet precies hoe en wat.
  2. Maak je keuzes vanuit vertrouwen en houd vast aan je eigen criteria en eigenwaarde. Door nee te durven zeggen kom je dichter bij je doel en kan je daar vol overtuiging voor gaan. 
  3. Wanneer er chaos in je hoofd ontstaat kan je dit weer normaliseren door uit te zoomen en van een afstandje te bekijken wat er precies gebeurt. 

Nadat ik het grootste deel van deze blog al geschreven had heb ik het werk gevonden wat ik de komende maanden ga doen. Uiteraard heb ik hier ook even over nagedacht of dit hetgeen is wat ik nu wil doen omdat ik over meerdere dingen heb nagedacht de afgelopen weken. Als ik terugkijk naar waarom ik de eerste optie die ik had om te gaan werken afwees kan ik echter niet anders dan concluderen dat dit meer is dan waar ik toen naar op zoek wilde gaan.